5 tips om een leerachterstand van je kind in te halen 

Je kind heeft een leerstoornis als het in vergelijking met klasgenoten achterblijft in een of meer vakken, dit geldt zowel op de basisschool als in het voortgezet onderwijs. Een merkbare achterstand kan heel vervelend zijn voor alle betrokkenen – ook voor de ouders. Gelukkig zijn er verschillende manieren waarop je je kleintjes kunt helpen hun eigen moeilijkheden met studeren te overwinnen; al zullen ze uiteindelijk ook motivatie van binnenuit nodig hebben (en wat steun).

Ontdek de oorzaak

Als je kind moeite heeft om zijn schoolwerk bij te houden, is het belangrijk om het probleem vroeg op te sporen en hem de hulp te geven die hij nodig heeft. Een leerachterstand kan zich op vele manieren voordoen, dus het is belangrijk dat je op de hoogte bent van de signalen. Je kind kan bijvoorbeeld moeite hebben met lezen of begrijpen wat het leest. Het kan ook moeite hebben met schrijven, spelling of wiskunde. Als je een van deze problemen opmerkt, is het belangrijk dat je met de leerkracht van je kind praat.

Praat met de leerkracht van je kind

De leraar van je zoon of dochter heeft ongetwijfeld vaker met leerproblemen te maken gehad, en hij of zij is de juiste persoon om om hulp te vragen! Samen kunnen jullie een plan maken waarmee ze de achterstand kunnen inhalen, zodat ze niet verder achterop raken in het onderwijs.

Maak elke dag tijd vrij om te leren

Een van de beste manieren om een leerachterstand in te halen is door elke dag tijd vrij te maken om te leren. Zelfs een paar minuten per dag aan leren wijden kan al een groot verschil maken. Er zijn verschillende manieren om tijd vrij te maken om te leren, bijvoorbeeld door elke dag tijd vrij te maken om te lezen of andere activiteiten te doen die je kind helpen bij het leren. Je kunt ook iemand anders vragen om te helpen de achterstand van je kin in te halen, zoals een tutor,

Zoek een tutor

Zoals elke ouder weet, leren kinderen in hun eigen tempo. Sommige kinderen lijken nieuwe concepten snel op te pikken, terwijl andere meer tijd nodig hebben om informatie te verwerken. Dit kan frustrerend zijn voor ouders die willen dat hun kind slaagt, maar het is belangrijk te onthouden dat elk kind anders is. Als je het gevoel hebt dat je kind achterloopt op school, is het misschien tijd om een bijlesleraar in te schakelen. Een bijlesleraar kan kinderen helpen de achterstand in te halen door één-op-één aandacht en ondersteuning op maat te bieden.

Wees positief en aanmoedigend

Het kan gemakkelijk ontmoedigend zijn wanneer je je kind probeert te helpen zijn achterstand in te halen. Het is echter belangrijk om positief te blijven en je kind aan te moedigen als het vooruitgang boekt. Onthoud dat elk klein beetje vooruitgang een stap in de goede richting is. Probeer kleine doelen te stellen en vier elke verwezenlijking onderweg. Prijs je kind ook voor zijn inspanningen, zelfs als het zijn doel nog niet heeft bereikt. Vergeet ten slotte niet om tijd uit te trekken voor plezier en ontspanning. Een gelukkig kind is eerder gemotiveerd en betrokken bij het leren.

Andere berichten uit deze categorie

Kinder- en babysneakers: het perfecte schoeisel voor je kleintje

Lees dit artikel

Waarom kiezen voor Feetje Pyjama’s

Lees dit artikel

Een slaapfeestje organiseren in de tuin! 

Lees dit artikel