Ouderschapsverlof voor moeders

Gefeliciteerd met je nieuwe aanwinst! Of het het je eerste of vijfde baby is, zwangerschapsverlof is een speciale tijd om een band op te bouwen met je kleintje. Hier zijn een paar tips om je te helpen deze kostbare tijd optimaal te benutten:

Wat is ouderschapsverlof?

Ouderschapsverlof is een verlof van het werk dat ouders toestaat tijd door te brengen met hun pasgeboren of pas geadopteerde kind. Het kan in één keer worden opgenomen of in kleinere stappen in de loop van een jaar. Ouderschapsverlof wordt vaak door elkaar gebruikt met zwangerschapsverlof, maar het kan ook verwijzen naar vaderschapsverlof, adoptieverlof of ouderschapsverlof. Hoewel de bijzonderheden van land tot land verschillen, bieden de meeste werkgevers een vorm van betaald ouderschapsverlof aan.

Hoe kun je ouderschapsverlof opnemen?

Ouders hebben recht op ouderschapsverlof van maximaal 26 keer het aantal uur dat je werkt. Werk je 40 uur in de week? Dan heb je recht op 26 x 40 uur verlof. In overleg met de werkgever bepaal je hoe je de uren opneemt. Dit kun je direct doen of uitsmeren over een langere periode. Vaak kiest men voor een dag in de week vrij voor een jaar.

5 tips om je ouderschapsverlof optimaal te benutten

1. Organiseer je voordat je met zwangerschapsverlof gaat. Dit zal je helpen om vlot over te stappen in je nieuwe rol als moeder. Zorg ervoor dat je al het nodige papierwerk in orde hebt en dat het huis goed georganiseerd is.

2. Praat met je baas over je plannen voor zwangerschapsverlof. Het is belangrijk om open en eerlijk te zijn over het voornemen om met zwangerschapsverlof te gaan. Zo kunnen misverstanden of verrassingen worden voorkomen.

3. Stel realistische verwachtingen voor jezelf. Probeer niet te veel te doen tijdens je zwangerschapsverlof. Concentreer je liever op het genieten van deze speciale tijd met je nieuwe baby.

4. Maak gebruik van familie en vrienden. Vraag om hulp als je die nodig hebt en accepteer die hulp met open armen. Er is een dorp nodig om een kind op te voeden, dus wees niet bang om op je netwerk te leunen.

5. Maak tijd voor jezelf. Zwangerschapsverlof kan een hectische tijd zijn, maar het is belangrijk om ook tijd voor jezelf te maken. Of het nu gaat om een manicure of het lezen van een goed boek, tijd vrijmaken is belangrijk.

Andere berichten uit deze categorie

Kinder- en babysneakers: het perfecte schoeisel voor je kleintje

Lees dit artikel

Waarom kiezen voor Feetje Pyjama’s

Lees dit artikel

Een slaapfeestje organiseren in de tuin! 

Lees dit artikel